Bansko English Bansko Russian Bansko French Bansko Deutch Bansko Espania Bansko Bulgaria Bansko Bulgaria property
Home of Bansko Property and apartments espania languageBulgarian language

 
Банско            Община Банско е разположена на мястото на селище, населено по наследство от траки, романи, византийци и славяни. Останките на антични крепости, тракийски гробни могили, средновековни колонии, свещени земи, църкви и параклиси, разкрити при разкопките в рамките на града, свидетелстват за няколко исторически епохи. В Стария град, на около 4 км. югоизточно от града в обекта Юлен (по течението на река Дамяница), има някои останки от древни крепости. Тракийски гробници-могили са били открити близо да Стария град. Останките от  църкви Свети Георги и Свети Илия от късното средновековие, паметници на културата се намират на югоизток от Банско.
По-късно Банско е изтъквано като важен търговски и занаятчийски център от нов, възрожденски тип. Големи кланове ставали заможни; те пренасяли в своята родина не само културата на държавите, които са посетили, но също и изпращали своите деца да следват в чужбина. Контактът с богатата европейска култура има изключително благоприятно влияние върху духовния напредък на местните жители на Банско. Стилът на живот на хората се подобрявал. Те строяли здрави двуетажни крепостни къщи от камък с високи стени и тежки солидни порти, с дълги стрехи от черен чам. Този архитектурен стил достигнал пълен разцвет по време на Възраждането. Най-старите къщи на Хадживълчо, Хаджируско и Велиан били защитени от вътрешни гъсталаци и вратички.
Банско било освободено от Османско робство на 5-ти (18-ти) октомври 1912 год., в деня, когато била обявена Балканската война.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ПРАЗНИЦИ

 Църквата Света Троица (1835 год.) е шедьовър на архитектурата с ансамбъла си от стари сгради, носещи същото име, разположени в близост до нея. Лазар Гуерман, добре известен търговец от Банско, е инициатор и сътрудник за нейното изграждане. Интересен е следният паметник на културата – къщата-музей на Неофит Рилски. То бил роден през 1793 год. и е бил патриарх на българското образование и просвещение. Той следвал иконопис и негов учител е бил Тома Вишанов – Молера. По-късно в Рилския манастир той станал монах.
Вие можете да се наслаждавате също и на една от най-красивите къщи в града – Велиановата. Тя се намира в непосредстено съседство с църквата Света Троица. Много красива е родната къща на българския поет Никола Вапцаров.
Трасиционен празник в Банско е летният Джаз-фестивал с пополуярни изпълнители от България. Под небесния свод на Пирин, през прекрасните августовски нощи Вие можете да се насладите на хубава джаз-музика. Освен това през месец август се провеждат концерти на световни зведи от близкото минало като Бони М, Иръпшън, Бони Тейлър и много други.

Снимки от Банско и региона

This is bansko property weather forecastThe forecast of bansko property for todaybansko property tomorrow forecast
Mountain paradise developments. Apartments for sale in Bansko Mountain Pradise Hotels BANSKO Hotel Mountain Pradise Hotels BANSKO Hotel Mountain Pradise Hotels Picture galery BANSKO All BANSKO Hotels